Ambassadörer

Detta är personer som, på ett eller annat sätt, utmärker sig och försöker bidra till en positiv utveckling för att få bibehålla friåkningen i Sverige. Bra ambassadörer för vår sport helt enkelt!

Här nedan kan du läsa motiveringar till varför vi anser att just de är Friåkare - på riktigt! (presenterade i bokstavsordning). Är du, eller känner du, en person som borde få denna utmärkelse? Skicka in en nominering!

Daniel Messelt

Daniel Messelt

@dmesselt

En friåkare som till synes trivs lika bra i pistmaskinen som på skotern.

Han gick sin första lavin- och räddningsutbildning redan 2009 när han mellan åren 2008 och 2010 jobbade som snöskoterguide i Revelstoke, Kanada. Han är djupt engagerad i frågan om hållbar snöskoteråkning som boende och verksam i Jorm, Frostviken.

Daniel är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1).

Ella Snäll

Ella Snäll

@ellasnall

En friåkare som verkar trivas bäst i luften. Detta visade hon inte minst genom att bli den första kvinnan i världen att, på snöskoter, göra en backflip till landning.

Hon vet hur lätt det är att skada sig och sprider gladeligen sina erfarenheter och kunskaper, inte bara inom skoterkörning utan även kring vikten av rätt kost, alkoholvanor och förebyggande träning. En inspirationskälla för väldigt många!

Ella är även utbildad i Svelav Friåkning 1.

Emil Ahrling

Emil Ahrling

@emilahrling

En friåkare vars skoter, baserat på hans teknik, ofta ser ut att vara en förlängning av hans egen kropp.

Med sitt extrema driv att utvecklas och nå perfektion, men samtidigt förståelse för vikten av att utvecklas succesivt, i kombination med hans proffsiga agerande i alla lägen är han en förebild på väldigt många vis.

Emil är även utbildad i Svelav Friåkning 1.

Evelina Ytterbom

Evelina Ytterbom

@evelinaytterbom

En friåkare som verkar frodas av att lyfta upp andra människor. Detta inte minst genom sitt hantverk som fotograf men även genom att förmedla sina tekniska kunskaper inom snöskoterkörning.

Med sitt proffsiga framträdande i alla lägen är hon en förebild för många. Om du tycker många av bilderna i våra kanaler är bra så är det sannolikt för att det är bilder som Evelina tagit åt oss.

Evelina är även utbildad i Svelav Friåkning 1.

Joakim Armgren

Joakim Armgren

@joakimarmgren

En friåkare vars största passion ligger i rejäla långturer och expeditioner.

Hans mångåriga erfarenhet från guideverksamhet samt engagemang inom organisationer som t.ex. BOHST och Nationella Snöskoterrådet gör honom till en gyllene ambassadör för en mer hållbar friåkning i Sverige.

Joakim är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1) och diplomerad snöskoterguide (BOHST).

Jonas Sjögren

Jonas Sjögren

@jsr116

En friåkare som primärt arbetar som snöskoterguide, i både Sverige och Kanada, och har gjort det längre tid än de flesta - en riktig "gammal räv".

Med erfarenheter från detta och sitt engagemang inom BOHST har han bättre koll än de flesta skoteråkare gällande risker på fjället samt vilka förberedelser och vilken utrustning som krävs.

Jonas är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1) och diplomerad snöskoterguide (BOHST).

Kalle "KJ" Johansson

Kalle "KJ" Johansson

@kj_johansson

En friåkare som, med stor sannolikhet, är en av de mest erfarna i Sverige gällande att köra snöskoter bland stora berg.

Erfarenheter som han införskaffat sig under sina många år som boende och aktiv i British Columbia, Kanada. Han är även den svensk som oftast synts i stora snöskoterfilmsproduktioner som exempelvis Slednecks.

Kalle är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1).

Marika Hopponen Westberg

Marika Hopponen Westberg

@marikajormlien

En friåkare som är urtypen för vad som klassas som en "eldsjäl".

Grundat i sin kärlek för sporten har Marika i många år, via olika projekt och organisationer, arbetat (och arbetar) för att få till en mer hållbar friåkning i Sverige. Inte minst genom att hon suttit med i styrelsen för BOHST sedan starten samt genom sitt engagemang i Frostviken.

Marika är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1).

Martin Borg

Martin Borg

@saferidesweden

En friåkare och guide som andas djur, natur och snöskoteråkning. En av pionjärerna gällande lavinsäkerhet på snöskoter i Sverige.

Redan 2014, långt innan det fanns lavinutbildningar för snöskoter i Sverige, startade han företaget Saferide Sweden med primära syftet att utbilda snöskoteråkare. Han har även varit (och är) en integral del i att, tillsammans med Svelav, ta fram kursprogram som är direkt riktade mot snöskoteråkare.

Martin är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1).

Mathias Blind

Mathias Blind

@nmblind

En friåkare som bygger broar mellan olika intressegrupper och verkligheter.

Å ena sidan en passionerad friåkare som ofta kan ses guida eller agera instruktör, å andra sidan ordförande i Vilhelmina Södra Sameby och operativ inom samebyns renskötsel. Kombinationen gör att han inte bara har unik förståelse för olika gruppers behov och önskan, han har även extremt många mil på skoter varje år.

Mathias är även utbildad i Svelav Friåkning 1.

Rickard Lövgren

Rickard Lövgren

@rickard.lovgren

En friåkare med förmågan att, baserat i sin kärlek till sporten, ha ett finger med lite överallt i sitt arbete att få behålla friåkningen i Sverige.

Han har jobbat med att sprida medvetenhet kring laviner sedan 2015 men är antagligen mest igenkänd som filmskapare från produktioner som "Fresh Set of Tracks", "Slediaries" samt vår egen webserie "Friåkare - på riktigt!".

Rickard är även utbildad Lavintekniker (Svelav Pro 2 / CAA ITP Operations Level 1) och diplomerad snöskoterguide (BOHST).

Du, eller din kompis, här?

Du, eller din kompis, här?

Är du, eller känner du, en person som borde vara en "Friåkare - på riktigt!"? Ju fler vi blir som tillsammans jobbar för en hållbar friåkning, desto större chans att den kommer finnas kvar i framtiden. Klicka här för att fylla i , och skicka in, en nominering till oss!